Celijačna bolest je nasledno autoimuno oboljenje, u čijoj osnovi je trajno nepodnošenje glutena, belančevine prisutne u brašnu pšenice, ječma, raži i ovsa. Javlja se kod genetski predisponiranih osoba koje u ishrani koriste proizvode od ovih žitarica. U osnovi celijačne bolesti je oštećenje sluznice tankog creva nastalo kao posledica neadekvatnog imunološkog odgovora na unos glutena. Celijakiju ne treba mešati sa intolerancijom na gluten, kod koje nema oštećenja tankog creva, niti sa alergijom na gluten, kod koje nastaju prolazne alergijske reakcije na koži i disajnim putevima.
Za uspostavljanje dijagnoze i praćenje celijakije uglavnom se koriste visoko osetljive i specifične serološke analize, kojima se u krvi detektuju specifična autoantitela :
• Transglutaminska antitela IgA klase
• Transglutaminska antitela IgG klase
• Antigliadinska antitela IgA klase
• Antigliadinska IgG klase
• Endomizijalna antitela IgA klase