Priprema pacijenata za sakupljanje urina

Kontrola prvog jutarnjeg urina svakako je jedna od najčešćih rutinskih laboratorijskih analiza.

Rutinska analiza urina neizostavan je nalaz pri svakom sistematskom pregledu i jedna od najčešćih laboratorijskih pretraga koja će nas često upućivati na dalje laboratorijske pretrage i doktorske preglede. Stoga je važno pravilno davanje urina na analizu jer će se na taj način dobiti najvalidniji nalaz koji će nam na vreme ukazati kako sačuvati naše zdravlje.Dan pre davanja uzorka osoba treba da izbegava težu fizičku aktivnost i seksualne odnose, kako bi se izbegla lažno povišena koncentracija poteina i ćelija u uzorku. Najbolji uzorak urina za analizu je jutarnji urin , pri čemu je potrebno da osoba najmanje 4h pre toga nije mokrila .Pre sakupljanja uzorka obaviti toaletu spoljnih genitalija (pranje toplom vodom i sapunom). Obično se za analizu uzima srednji mlaz prvog jutarnjeg urina u posebnu čašu za urin.Uzorak urina se mora testirati u roku od 2h od uzorkovanja. Žene ne treba da sakupljaju urin neposredno pre, za vreme i neposredno nakon menstruacije.

URINOKULTURA

 

U sterilnu bočicu za urin uzeti srednji mlaz urina . Prethodno obaviti detaljnu jutarnju higijenu sapunom i vodom ,kožu osušiti papirnim ubrusom . Urin što pre doneti u laboratoriju . Ukoliko koristite urikult , potrebno je prvo napuniti posudu urinom, zatim uroniti hranljive podloge u urin najviše 1 minut  , odliti sav urin iz posude , pa vratiti podloge u bočicu i zatvoriti je. Kod male dece i beba takođe treba obaviti higijenu spoljnih genitalija , zatim pričvrstiti kesicu koja može da se nabavi u apoteci . Kesicu nakon uriniranja pažljivo zatvoriti i doneti u laboratoriju . Urinokulturu bi trebalo raditi pre antibiotske terapije ili nakon 72 sata nakon primene antibiotika .Ukoliko ste započeli sa nekom terapijom ( uroantiseptik, antibiotik ) pre davanja urina na pregled, obavezno napomenite laboratorijskom tehničaru prilikom predaje materijala na analizu . Ukoliko ste alergični na neki antibiotik ili ste trudnica ,takođe napomenite laboratorijskom tehničaru prilikom predaje materijala na analizu .

SAKUPLJANJE 24h URINA

Za analize koje se određuju iz 24h urina (celodnevnog) treba da popijete 6 do 8 čaša vode (oko 1,5 L). Urin možete sakupljati u čiste plastične boce (najbolje od flaširane vode). Prvo jutro skupljanja mokraće, najpre kompletno ispraznite bešiku, ODBACITE taj urin i zabeležite vreme. Sakupljajte SVE uzorke urina tokom dana i noći u plastičnu bocu. Tačno 24 sata od početka sakupljanja, kompletno ispraznite bešiku i sav urin dodajte prethodnoj količini. Ovaj poslednji uzorak kompletira Vaš 24h urin.

Pojedine analize 24h urina zahtevaju da se urin sakuplja uz dodatak konzervansa. Analize koje zahtevaju dodavanje konzervansa pri sakupljanju prve porcije urina su:
1. 5- HIAA, VMA
2. Adrenalin, noradrenalin, dopamin (kateholamini)
3. 17- kortikosteroidi i 17- ketosteroidi
4. Metanefrin i normetanefrin

Za gore navedene analize bočicu konzervansa ćete dobiti u laboratoriji (pre sakupljanja mokraće).

Sa nadležnim lekarom se treba dogovoriti oko prekida tekuće terapije (preporuka je da se jedan dan pre i na dan sakupljanja urina terapija ne uzima). Ne bi trebalo jesti banane, ananas, avokado, lešnike, bademe i ne bi trebalo piti kafu.